Παράδεισος παραδόσεων! Για κρατήσεις: (+357) 22 92_4 500
    GR   EN
 

Κακοπετριά

Λίγα λόγια για το χωριό και για την ονομασία του

Η Κακοπετριά βρίσκεται στους πρόποδες του Τροόδους και συγκεκριμένα στη βόρεια πλευρά της οροσειράς. Βρίσκεται χωσμένη στο πράσινο, ανάμεσα στις όχθες των ποταμών Καρκώτη και Γαρίλλη. Οι δύο ποταμοί ενώνονται μέσα στο χωριό και σχηματίζουν τον ποταμό Κλάριο ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα της Σολέας και στη συνέχεια χύνεται στο κόλπο της Μόρφου.

Το χωριό απέχει 55 χιλιόμετρα τόσο από το Λευκωσία όσο και από τη Λεμεσό. Η Κακοπετριά έχει περίπου 1300 μόνιμους κατοίκους.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι 3 πιο κάτω εκδοχές:

  1. Η Κακοπετριά λέγεται ότι πήρε την ονομασία αυτή (σύνθετη από τις λέξεις, κακή και πέτρα), επειδή σε παλαιότερες εποχές η τοποθεσία της ήταν όχι μόνο βραχώδης, αλλά και δύσκολη στην ανάβασή της.
  2. Κοντά στο μεγάλο γεφύρι στην είσοδο του χωριού, υπάρχει μια μεγάλη πέτρα, γνωστή σαν Πέτρα του Ανδρογύνου. Κατά την παράδοση, στην πέτρα αυτή κάθονταν τα νιόπαντρα ζευγάρια. Μια μέρα η πέτρα κύλησε και πλάκωσε το νιόπαντρο ζευγάρι. Μετά από αυτό το γεγονός οι κάτοικοι ονόμασαν την πέτρα «κακόπετρα» και ακολούθως το χωριό ονομάστηκε Κακοπετριά.
  3. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι κάποιος άρχοντας της Μαραθάσας είχε 3 γιους. Ήταν ο Νίκος, ο Παναγιώτης και ο Πετρής. Ο Πετρής ήταν άτακτος, νευρικός, ανυπόφορος και κακός. Τα αδέλφια του τον είχαν βαρεθεί και ζήτησαν από τον πατέρα τους να τον διώξει. Έτσι ο πατέρας έστειλε τον Πετρή, στην άλλη πλευρά του βουνού. Έτσι ο κακός Πετρής έφτασε στην περιοχή του παλιού χωριού. Ήταν ο πρώτος οικιστής. Με το Κακός και Πετρής ονομάστηκε το χωριό Κακοπετριά. Τα άλλα δύο αδέλφια ο Νίκος ήταν ο ιδρυτής του χωριού Οίκος (Νίκος έφυγε το Ν και έμεινε το ίκος) και ο Παναγιώτης που ήταν καλός και πονετικός ίδρυσε το χωριό Καλοπαναγιώτης.

Ιστορική αναδρομή

(Πηγή: Ιστοσελίδα Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς)

Ο οικισμός της Κακοπετριάς υπήρχε τουλάχιστον από την εποχή της φραγκοκρατίας, γιατί σε παλαιούς χάρτες σημειώνεται, και μάλιστα με την ίδια ονομασία «Cacopetria» ή και «Chachopetria». Είναι όμως πολύ πιθανό, ότι στην περιοχή υπήρχαν οικισμοί και πιο πριν, κατά την Βυζαντινή περίοδο.

Η περιοχή του χωριού κατοικήθηκε γύρω στον 6 – 7 αιώνα και τούτο αποδεικνύεται από τις διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει γύρω από την παλιά Κακοπετριά το 1938, στην τοποθεσία Αϊλάδες. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών ήρθαν στο φως ένας αποθέτης αρχαίου ιερού, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκε στη θεά Αθηνά.

Ο οικισμός της Κακοπετριάς είναι κτισμένος κατά μήκος της κοιλάδας των ποταμών Καρκώτη και Γαρίλλη. Στα ανατολικά της κοιλάδας είναι η νέα Κακοπετριά με τα μεγάλα σύγχρονα σπίτια της, με τις κεραμιδένιες στέγες, κτισμένα στις αναβαθμίδες και στις όχθες των ποταμών. Στα δυτικά της κοιλάδας και μεταξύ των δύο ποταμών, είναι κτισμένη η παλιά Κακοπετριά, με τους στενούς και ελικοειδείς δρόμους της. Οι στέγες των σπιτιών είναι επικλινής και κεραμιδένιες και όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν ανώι και ξύλινο μπαλκόνι.

Πριν από πολλά χρόνια η περιοχή της νέας Κακοπετριάς, ανήκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ύστερα πέρασε στα χέρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το 1922 η Αρχιεπισκοπή διαχώρισε την έκταση αυτή σε 120 οικόπεδα, που μοιράστηκαν στους κατοίκους με κλήρο. Από τότε άρχισε η ανέγερση των νέων κατοικιών και στη συνέχεια η δεντροφύτευση του νέου χωριού με τα πανύψηλα και δροσερά πλατάνια.

Η Κακοπετριά ήταν χωριό φημισμένο για την εκτροφή μεταξοσκώληκων και την παραγωγή, αλλά και επεξεργασία μεταξιού για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι ακόμη και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Κακοπετριά, λόγω του δροσερού κλίματός της, του γραφικού της τοπίου, το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, το πλούσιο πράσινο, τη λαϊκή κληρονομιά και τη σχετικά μικρή απόστασή της με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, φυσικό ήταν να τραβήξει την προσοχή αρκετών πλούσιων οικογενειών για παραθερισμό και εξοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η προσέλευση των ξένων αυτών οικογενειών στην κοινότητα, πρέπει να αναζητηθεί πολύ πίσω γύρω στα 1918, όπου οι πρώτοι περιηγητές έφταναν στο χωριό με άμαξες και έμεναν σε σπίτια που ενοικίαζαν.

Έτσι, οι τόσο συχνές επισκέψεις ντόπιων και ξένων περιηγητών στην Κακοπετριά, έδωσαν κίνητρα στους κατοίκους της κοινότητας και ανέπτυξαν την Κακοπετριά τουριστικά. Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της και η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ντόπιους και ξένους περιηγητές έχουν κατατάξει την Κακοπετριά ως ένα από τους πιο περιζήτητους προορισμούς στην Κύπρο.

Ποίημα από τον Κώστα Μόντη από τη συλλογή «Και τότ' εν ειναλίη Κύπρω», Λευκωσία 1974:

Μια λεύκα στην Κακοπετριά

Αυτή η λεύκα στη ρεματιά
που λέει «όχι» και λέει «ναι»
και λυγίζει και δε λυγίζει
και γυρνά εδώθε και μας κλείνει το μάτι για τον άνεμο,
και γυρνά στον άνεμο και του κλείνει το μάτι για μας
και κυματίζει τρία πράσινα κρόσια στη θάλασσα,
και κυματίζει τρία πράσινα κρόσια στις βουνοκορφές
κ' ερωτεύεται
και γαργαλιέται
και σπαρταρά απ' τα γέλια
που λες θα της πέσουν τα φύλλα,
κι αναταράζεται να φύγουν τα γαρδέλια
και γέρνει πίσω και κάνει χωνάκι
«ελάτε τώρα, ελάτε τώρα» !
Αυτή η τρελλή λεύκα
που θα κρεμαστή το χειμώνα απάνω της η ελπίδα της χαράδρας,
αυτή η τρελλή λεύκα
που θ' απογυμνωθή το χειμώνα
για να μπορεί να λέη «όχι» στους χιονάδες του Τροόδους,
που θ' αποβάλη τον έρωτα και τα συναφή
και θα μείνη γυμνή ψυχή,
και θα μείνη γυμνή κάθετη ψυχή
για να πη τ' «όχι»
τώρα που είν' ανάγκη να το πη,
τώρα που δεν υπάρχουν πια περιθώρια για παιγνίδισμα,
για να πη τ' «όχι»
τώρα που το χρειάζεται η χαράδρα»

Αξιοθέατα στην Κακοπετριά

  • Παλαιά Κακοπετριά
  • Πέτρα του Ανδρογύνου
  • Νερόμυλοι
  • Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός

Εκκλησίες στην Κακοπετριά

  • Άγιος Παντελεήμονας
  • Εκκλησία Σωτήρος (Παλαιά Κακοπετριά)
  • Άγιος Νικόλαος της Στέγης
  • Άγιος Γεώργιος ο Περαχωρίτης
  • Παναγία Θεοτόκος

Μουσεία στην Κακοπετριά

Διευκολύνσεις που μπορείτε να έχετε στην Κακοπετριά

  • Τραπεζικές διευκολύνσεις (Καταστήματα ΣΠΙ και Τραπεζών)
  • Φαρμακείο
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, κλαμπ
  • Κολυμβητικές δεξαμενές
  • Καταστήματα (είδη τροφίμων, ρουχισμού, εφημερίδων κλπ)
  • Άνετοι χώροι στάθμευσης
  • Γραφείο Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου
  • Γραφείο Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου
  • Γραφείο Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
  • Μηχανικούς αυτοκινήτων
  • Σταθμός λεωφορείων
  • Υπηρεσίες ταξί
 
© 2011 Αγροτουριστικά διαμερίσματα Ενύπνιον
Μάριου Ιωάννου (πρώην Παλαιάς Κακοπετριάς) 66, 2800 Κακοπετριά, Λευκωσία, Κύπρος
Τηλέφωνο: +357 22 92_4 500
Φαξ: +357 22 92_4 222
TIL-Design Studio
Made in TIL-Design Studio.
With love.